Szemüveg monitorhoz és digitális kijelzőkhöz

HOYA BlueControl monitorszűrő szemüveglencsék

Mi az a monitorszűrő szemüveglencse?

A monitorszűrő szemüveglencse olyan speciális rétegzéssel ellátott szemüveglencse, ami szűri és csökkenti a digitális kijelzők magas intenzitású kék-ibolya fényét.

Monitorszűrő réteggel szinte bármelyik szemüveglencsét el lehet látni, legyen az dioptriás vagy dioptria nélküli. A védőrétegzéssel a szemüveglencséket még a gyártás során bevonják, utólagosan erre már nincs lehetőség.

Hogyan működnek a kék fényt szűrő lencsék?

 • A legtöbb digitális kijelző (monitorok, okostelefonok, tabletek, LCD és plazma TV-k) olyan háttérvilágítással rendelkeznek, ami hideg, kék színben gazdag fényt bocsájt ki.
 • Az emberi szem nem ilyen fényviszonyokhoz alkalmazkodott az evolúció során. A természetes napfény reggelente sárgás, délben kékes, majd naplementekor vöröses árnyalatú, ezt hívjuk színhőmérsékletnek.
 • A kék-ibolya fényt szűrő lencsék védőbevonata visszaveri és csökkenti a digitális kijelzők intenzív kék színtartományát.

Mik az előnyei a kék fényt szűrő szemüveglencséknek?

 1. Pihenteti, Önt és szemeit is. Az ibolya-kék fény hullámhossza miatt nehezebben fókuszálható mint a látható fehér fény többi színtartománya. Szemeinek extra megerőltetést jelent, hogy ilyen fényviszonyok mellett éles képet láthasson. A kék fényt szűrő lencsék csökkentik a monitorok miatti szemfáradtságot, fáradtságérzetet és emellett fokozzák a kontrasztérzékelést.
 2. Növeli a kontrasztot. A lencse szűrőbevonatán keresztül – főként a helyes színhőmérséklet miatt – kontrasztosabbnak látja majd a digitális kijelzőket.
 3. Javítja az alvásminőséget. Természetes körülmények között naplemente után már nem nem lenne szabad kékes fénynek kitenni szemeinket. A kékes színezetű fény átveri a szervezetet és gátolja a melatonin nevű hormon termelődését a retinában. Ez a vegyület felel azért, hogy alvásciklusa megfelelő és alvása jó minőségű legyen.
 4. Javítja a közérzetét. A lencsék enyhén sárgássá színezik a látott képet, amivel egy borongós napot is kellemes nyári délutánnak érezhet.
 5. Egészségesen tart. A kék fényt szűrő lencsék segítik csökkenteni a makula degeneráció kockázatát. Ha túl sokáig éri szemeit erős kék fényű sugárzás, tönkreteheti a látóideget (retinát). Ezt a hatást tapasztalják a hegesztők is, akik folyamatosan nagy intenzitású (kék) fénynek vannak kitéve munkájuk során. Ezzel a szemüveglencsével retinája hosszú ideig egészséges maradhat, és nem veszíti el éleslátását idő előtt.
 6. Hosszantartó védelem. Ezek a rétegkezelések már magukban foglalják a legmagasabb karcálló, vízlepergető, por- és szennyeződéstaszító rétegek tulajdonságait is, így nem kell kompromisszumot kötnie a minőséget illetően.

 

 

Mikor érdemes kék fényt szűrő szemüveget választania?

 • Ha monitor, digitális kijelzők előtt dolgozik.
 • Ha sokat olvas a telefonon, tableten.
 • Ha úgy érzi, ég és szárad a szeme ha digitális kijelzőket néz.
 • Ha megfájdul a feje számítógépes munka közben.

Nincs szükségem dioptriás szemüvegre. Így is van értelme monitorszűrő szemüveget viselnem?

Igen. A dioptria nélküli szemüveglencsék is elkészíthetők monitorszűrő védőrétegzéssel, melynek előnyeit változatlanul élvezheti.

Elérhető egyfókuszú és multifokális (progresszív) szemüveglencsékhez is.

Kérdése lenne?

Érdeklődjön üzleteinkben személyesen, vagy keressen minket a +36 (48) 470-740 telefonszámon!